Veso-Art Vesmin Kajtazovič
Veso-art
biografija mediji fotogalerija filmi povezave dogodki pišite mi
Nedeljski dnevnik Nedeljski dnevnik
 
KO TI HAVAJSKA MIS PADE NA GLAVO
Tomaž Bukovec
Foto: Vesmin Kajtazovič in Damir Tupac

Celjanka Danica Rabuza je kot prva Slovenka skočila s spremljevalcem – Priprave misic Hawaiian Tropic v prostem padu – Trk pri hitrosti 200km/h Se še spomnite filma Bogovi so padli na glavo? Afriški domorodec teče po puščavi Kalahari, ko mu nenadoma pade na glavo steklenica kokakole. Steklenica je steklenica, nekaj povsem drugega pa je, če ti, ko se pelješ po nebeški cesti s hitrostjo 200km/h, pade na glavo havajska misica… In to dobesedno, brez pretiravanja ali laganja!

Nenavadno povabilo

Nina Stropnik in Sabina Mali sta lani novembra zmagali na finalni prireditvi lepotnega tekmovanja za mis Hawaiian Tropic Slovenija. Naslov sta prevzeli od Mance Zver in Admire Muratovič in bosta Slovenijo zastopali na svetovnem izboru maja letos v Las Vegasu. Po sistemu tekmovanja vedno izberejo dve zmagovalki, neki nesramnež, ki sta se mu zamerili z obiskom protestnikov v občini Ivančna Gorica in jim namenili dolgo pismo, pa je rekel, da je to tako kot v šali o policistih – eden zna pisati, drugi brati. Pri misicah to zanesljivo ne drži, kajti komisija gleda predvsem na lepoto. Za svetovno tekmovanje se je seveda potrebno temeljito pripraviti, kar ne velja le za make up in novo pričesko, ampak je potrebno utrditi tudi dušo in telo. In tako sta se na povabilo padalcev iz kluba Skeri fly (www.skeri-fly.com, na tem naslovu najdete tudi vse o komercialnih tandemskih skokih) Murskosobočana Jožeta Veldina - Đouzija, Novomeščana Vesmina Kajtazoviča in predsednika Padalske sekcije Novo mesto Roberta Zupančiča podali v Vrsar na posebne zračne priprave za Los Angeles. Jože je namreč padalec v tandemu, Veso snemalec in skupaj sta se odločila, da bosta misici popeljala s hitrostjo 200km/h proti zemlji. »Tandemski skok je najboljši način, da iz prve roke spoznate, kako je videti pravi padalski skok iz letala. Padalec v tandemu ima na sebi v posebnem pasu pripetega sopotnika in skupaj skočita iz letala z višine več kot tri tisoč metrov, predvsem zaradi varnosti (višina je pomembna zaradi časa, ki ga imaš potem več na voljo), zaradi časa in želje po čim daljšem prostem padu, kajti na približno 1100 metrih nad zemljo je potrebno padalo odpreti. Do takrat pa je zaprto,« je razlagal Jože Veldin. Padalec nekaj trenutkov po skoku iz letala odpre posebno stabilizacijsko padalo, da upočasni padanje tandema na običajno hitrost prostega pada enega padalca, to je na okoli 200km/h, in potem na določeni višini odpre glavno padalo.

Danica iz Celja

Začelo se je kje drugje kot v Ameriki. Okoli leta 1980 so nekateri navdušeni padalci pripeli na svoje pasove otroke in se z njimi pognali iz letala. Kmalu so ugotovili, da dva padalca letita prehitro (večja teža ob približno enakem zračnem uporu), zato so dodali posebno stabilizacijsko padalce in povečali glavno padalo. »Če so moji podatki točni, je prvi skok s tandemskim padalom v Sloveniji opravil znani padalec B. J. Worth, vodja ameriškega padalskega moštva na 20. svetovnem padalskem prvenstvu leta 1990 na Lescah. Zagotovo je prva Slovenka, ki je skočila s tem padalom, veteranka 1. svetovnega padalskega prvenstva Danica Rabuza - Lakovič. Gospa je tekmovala na prvem svetovnem prvenstvu v Lescah, skakala tudi na desetem leta 1970, na dvajsetem pa jo je B. J., ki je takrat imel okoli 4000 skokov, popeljal v tandemu proti zemlji,« je pripovedoval Veldin. Danes je v Sloveniji več pilotov tandema in med njimi je tudi prva dama slovenskega in svetovnega padalstva Irena Avbelj. Hujših nesreč v tej dejavnosti tako rekoč ni in je gotovo eden najbolj varnih načinov skakanja s padalom. Padalec ima poleg glavnega tudi rezervno padalo. Če se zaplete glavno padalo, kar se lahko zgodi, padalec o dvrže glavno kupolo in odpre rezervno padalo. Samo kot zanimivost dodajmo, da je pred leti tako odpiral rezervno padalo Leščan Maks Humar, vendar njegova sopadalka sploh ni opazila, da se je med odpiranjem dogajalo kaj posebnega.

Misici nad Vrsarjem

Naši misici sta gotovo dobro vedeli, v kaj se podajata in kaj se je dogajalo v prostem padu. Po krajših pripravah se je v nebo nad Vrsarjem podala z letalom turbolet 410 najprej Nina Stropnik. Đouzi jo je pripel nase in pognala sta se iz letala. »Prvi občutek je bil nekoliko nenavaden, potem pa se je let umiril in lahko sem opazovala okoli sebe – oba snemalca, sonce na obzorju in oblake globoko pod sabo. Če ne bi bilo vetra, bi mislila, da kar plavam. Rahlo grozljivo je bilo le, ko smo se v prostem padu potopili v morje oblakov,« je pripovedovala Nina. Najprej Nina, potem pa še Sabina. Đouzi ji je razlagal podrobnosti, med njimi tudi to, kako nekateri sopotniki niti dobro ne vedo, kaj se je dogajalo v prostem padu, ki je najlepši del. Prosti pad z višine 4500 metrov traja okoli 70 sekund, kar je razmeroma dolgo in ima padalec čas za marsikaj. Lahko pridejo do tandema drugi padalci, Vesmin pa tako ali tako ves čas snema dogajanje s kamero in fotoaparatom, ki ju ima pritrjena na čeladi. »Greva?« je vprašal Sabino Veldin, ko se je letalo povzpelo na 4500 metrov, in jo pripel na svoj pas s štirimi sistemi vezi. Tesno si jo je privil nase, da so padali nesramni komentarji, ampak v prostem padu morata biti tandemist in sopotnik čim bolj tesno skupaj. Veso je splezal na zunanjo stran vrat in Đouzi pa je zaklical: »Ready? Stady? Go!« Vsi trije so poleteli proti zemlji. Veso je od spodaj navzgor lovil čim boljše posnetke in plaval proti zemlji. Vsem trem je sledil še padalec in snemalec Darko Tupac iz Zagreba, ki je tudi znani skakalec z mostov, stavb in stolpov … Leteli in ne padali so proti zemlji, Tupac pa je plesal okoli njih in fotografiral tandem in snemalca. »Veso se je pripeljal tik do naju in poslala sem mu poljub, hitrost vetra pa je bila tako velika, da sem čutila, kako mi trepeta koža na obrazu. Nekateri so prepričani, da padalec pada proti zemlji, ampak ni tako. Enostavno letiš. Sanjsko!« je kasneje pripovedovala Sabina. Potem pa se je zgodilo. Tupac je zaradi nepazljivosti prišel pod njiju in s tem povzročil zaslon oziroma jima je zmanjšal upor zraka, zato sta mu pri hitrosti skoraj 200km/h dobesedno padala na glavo. Veso je vse to fotografiral, kajti pomagati tako ali tako ni mogel. Fotografija pove skoraj več kot videoposnetek. Sabina in tandemist sta pravilno stegnila roke in ublažila udarec, Darko pa je bil tik pred trkom videti kot misica na modni stezi, ki ne ve, kaj se ji dogaja za hrbtom. Treščili so skupaj, snemalca je odbilo navzdol in vstran, Đouzi in Sabina sta spet zajela dovolj zraka in umirila letenje, Tupac pa je naredil salto in odletel stran … Brez posledic in kakršnih koli težav, pa vendar z novo izkušnjo, ko mu je mis Hawaiian Tropic padla dobesedno na glavo.